Składniki:
Makaron spaghetti, 200 g mięsa mielonego, 250 ml soku pomidorowego lub sosu pomidorowego (gęsty), mały słoik pesto czerwonego, przyprawy do smaku (papryka, pietruszka, oregano, bazylia, można zastąpić gotową mieszanką przypraw do kuchni włoskiej), niewielki kawałek startego parmezanu, świeża bazylia do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Mięso podzielić na małe kawałki i wymieszać z pesto, odstawić na kilka minut. Rozgrzać na patelni olej lub oliwę z oliwek i smażyć mięso, aż się zarumieni. Następnie dodać sok pomidorowy i dalej dusić na wolnym ogniu ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać przyprawy i wymieszać i gotowe. Sos położyć na makaron i posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Jak podawać?
Podawać z utartym parmezanem i listkmi świeżej bazylii.
Uwagi:
Podałam podstawowe przyprawy używane do spaghetti, ale można doprawić jeszcze sos odrobiną kostki rosołowej, jeśli ktoś lubi.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Justyna |