Składniki:
Ok. 2,5 kg pieczarek, 1 cebula, bułka tarta, 2 jajka, 5 bułek dużych zwykłych, olej.
Jak przyrządzić?
Pieczarki sparzyć lub obrać ze skórki, pokroić drobno. Wrzucić do dużego garnka, dolać niewielką ilość oleju i przykryć, aby pieczarki puściły wodę. Dodać vegetę do smaku i tak długo gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Dodać lekko podsmażoną cebulę. Wszystko razem porządnie wymieszać i odsączyć olej. Bułki przekroić na pół. Wybrać z nich cały środek, zostawiając cienką warstwę skórki, ale uważać na to, by nie było pęknięć i dziur. Nakładać gorący lub ciepły farsz do bułek, następnie maczać je w jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć na patelni z każdej strony.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, łyżka
Jak podawać?
Podawać jak zwykłe krokiety z barszczem lub według uznania. Smacznego.
Uwagi:
Uwaga: bułki bardzo szybko przypiekają się na patelni.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edyta |