Składniki:
1 mały lub średni kalafior, 2-3 pomidory (ważne, aby miały słodki smak pomidora, a nie wodnisty), 2-3 jajka, zioła (ja dodaję np. majeranek), majonez lub jogurt naturalny (co kto woli), sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Z kalafiora odcinamy małe różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie 2-3 minuty. Chodzi o to, żeby kalafior tylko nieco zmiękł, ale żeby nadal pozostawał chrupiący. W tej samej wodzie możmy ugotować jajka na twardo. Odcedzamy różyczki kalafiora do jakiejś głębszej miski. Pomidory kroimy w kostkę nieco większą od różyczek kalafiora. Dodajemy pomidory do kalafiora. Całość obsypujemy solą i pieprzem do smaku. UWAGA: Kalafior (zwłaszcza młody) ma swój własny, specyficzny, ostry smak. Należy więc uważać z ilością pieprzu. Dodatkowo obsypujemy całość ziołami (spora porcja majeranku pasuje idealnie), dodajemy majonez lub jogurt naturalny (ja preferuję jogurt) i całość dokładnie mieszamy. Jajka obieramy i kroimy w kostkę nieco większa od pomidorów i dodajemy do wymieszanych uprzednio składników (jajka są delikatne i rozpadają się podczas mieszania, dlatego najpierw należy wymieszać pozostałe składniki, a na końcu dodać jajka). Mieszamy delikatnie całość już razem z jajkami jeszcze raz.
Potrzebne przybory:
garnek, deska, nóż, miska
Jak podawać?
Sałatkę można podawać od razu, kiedy kalafior jest jeszcze ciepły. Ale lepszy smak i aromat uzyskamy, jeśli odstawimy do ostygnięcia. Świetnie smakuje z grillowanym mięsem czerwonym lub kurczakiem. Do kiełbasek z grilla już raczej średnio. Można też jeść jako samodzielne danie, np. na śniadanie lub jako sałatkę do obiadu. Smacznego:)
Uwagi:
Kluczem do sukcesu jest właściwe ugotowanie kalafiora - nie może być surowy, ale i nie rozgotowany, musi pozostawiać lekko chrupiący. Zioła mogą być prawdopodobnie dowolne - ja robiłem tylko z majerankiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Paweł |