Składniki:
6 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 1/2 litra śmietany 30 lub 36% (mocno schłodzonej), 2 galaretki jasne, 2 galaretki czerwone, 2 łyżeczki żelatyny, 1 kg truskawek.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać żółtka i szklankę cukru, dalej ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, lekko wymieszać. Upiec biszkopt w temp. 180-200 st. przez ok. 25 min. 2 jasne galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, dodać łyżeczkę żelatyny. W osobnym naczyniu rozpuścić w tej samej proporcji 2 czerwone galaretki. Kiedy jasne galaretki będą już lekko stężone, dodać je do ubitej mikserem śmietany, wylać na biszkopt i powkładać całe lub połówki truskawek. Wsadzić do lodówki, kiedy stężeje, zalać czerwoną galaretką.
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę dobre i wbrew pozorom robi się je szybko, najdłużej czeka się na to, by galaretki zaczęły tężeć. Można to jednak przyspieszyć, wsadzając garnek z galaretką do zamrażalnika lub bardzo zimnej wody.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iwona |