Składniki:
0,5 kg karkówki, 1 papryka, 1 marchewka, 1 pietruszka, ogórek konserwowy, cebula, kostka wołowa, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona słodka, lubczyk (najlepiej świeży), olej, kilka małych kostek masła.
Jak przyrządzić?
Karkówkę pokroić na kotlety i rozbić jak schabowe. Tak przygotowaną oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Marchew, pietruszkę i paprykę z ogórkiem pokroić w paseczki średniej grubości (nie mogą być ani za cienkie, bo wypłyną i nie dadzą smaku, ani za grube, bo nie się zmieszczą). Przygotowane warzywa położyć na środku kotletów (po jednym kawałku z każdego warzywa) wraz z małą kostką masła, po czym zawinąć mięso wokół nich i spiąć wykałaczką, by się nie rozleciało. Pokroić cebulę w kostkę. Na rozgrzanym dobrze oleju podsmażyć mięso, tak żeby się mocno zarumieniło. Kiedy będzie już dobrze wysmażone z wierzchu, dodać cebulę. Przez 3 minuty smażyć ją na większym ogniu, potem przykryć patelnię i zmniejszyć ogień. Gdy cebula nabierze koloru i zmięknie, dolać 3/4 szklanki wody i przykryć. Dusić na niedużym ogniu ok. 15 min. Dodać kostkę wołową i lubczyk (w razie potrzeby dolać wody, ale już niedużo). Dusić ok. 15 następnych min.Zdjąć patelnię z gazu i wsadzić do sosu łyżkę masła, mieszając, żeby dobrze się rozpuściło. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Jeżeli ktoś lubi bardzo gęste sosy, można zaklepać to mąką z niewielką ilością wody. Smacznego!
Jak podawać?
Z młodymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie z solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Perpetua |