Składniki:
Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju, mały proszek do pieczenia. Masa: 2 galaretki wiśniowe, 0,4 l mleka, 2 opakowania Śnieżki.
Jak przyrządzić?
Ciasto: jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną blachę i piec ok. 25 min w temp. 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Masa: mleko schłodzić w lodówce. Galaretki rozpuścić w 0, 4 l gorącej wody i ostudzić. Śnieżki ubić ze schłodzonym mlekiem i stopniowo, delikatnie ubijając, dodawać ostudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Posypać cukrem pudrem. Można też zamiast cukru pudru zrobić masę o tych samych proporcjach, wylać na wierzch ciasta i ozdobić np. kolorową posypką.
Uwagi:
Zamiast Śnieżki można użyć 0, 4 l kremówki (nie dodajemy wówczas mleka). Ciasto zmienia kolor, a więc i nazwę, wraz z użyciem galaretki w innym kolorze. Gdy dodamy np. galaretkę agrestową, będzie to "ciasto zielone" itd.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duża blacha |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ania |