Składniki:
Puszka czerwonej fasoli w zalewie (250 g), puszka kukurydzy konserwowej (250 g), cebula czerwona lub biała, tabasco, maggi, sól, pieprz, kiełbasa - 1 duży kawałek, papryka słodka suszona w kawałkach, ew. w proszku, pomidory (mogą być z puszki w zalewie), sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - 3 op. czosnek - 2 ząbki, natka pietruszki (posiekana), kostka rosołowa, woda (pół garnka).
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Resztę składników wrzucić do garnka razem z zalewami i dodać następnie 2 ząbki czosnku, kilka kropel tabasco, szczyptę pieprzu i soli, troszkę maggi, sok pomidorowy oraz dorzucić paprykę w kawałkach. Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki. Gotować całość na wolnym ogniu, aż po kolejnej próbie smakowej stwierdzisz, że już dłużej nie wytrzymasz z głodu i ochoty na tę zupę lub po prostu kiedy będzie już dość gęsta i pomidory będą miękkie. Należy pamiętać, że od czasu do czasu należy ją zamieszać.
Jak podawać?
Podawać w miseczce, z bagietką pokrojoną w podłużne kromki.
Uwagi:
Gotuję tę zupę od zawsze, a powstała przypadkiem, z resztek wszystkiego, co miałem w domu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Tomus_n |