Składniki:
4 średnie pstrągi, 8 łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, 2 cytryny, sól, vegeta - razem łyżka, pieprz grubo mielony, świeże zioła: kolendra, pietruszka, cząber lub suszone: tymianek.
Jak przyrządzić?
Pstrągi umyć, położyć na blachę do piekarnika, z pozostałych składników sporządzić sos (nie dodawać tylko świeżych ziół). Pstrągi polać sosem z każdej strony, nie pomijając środka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. na 20 min.
Potrzebne przybory:
piekarnik, blacha
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem na bazie pomidorów, czosnku i śmietany lub jogurtu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | isabelja |