Karkówka na soli

Przepis kulinarny

Składniki:

Karkówka około 2,5 kg, przyprawy, sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, może być rozmaryn, sól w ilości mniej więcej odpowiadającej ilości mięsa.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, w foremce wysypać sól na dno, równomiernie rozprowadzić, położyć mięso na sól. Warto mięso dzień wcześniej przyprawić i zostawić na minimum 24 godziny w lodówce. Mięso powinno być w piekarniku mniej więcej tyle godzin, ile waży. Warto przedłużyć o 1 godzinę, po mniej więcej 1 godz. warto zmniejszyć temp. piekarnika do 170 stopni. Mięso powinno się później poporcjować, sosy można zrobić niezależnie. Polecam sos borowikowy, najlepiej z zamrożonych borowików, pięknie pachna i są jak świeże.

Jak podawać?

Z sosem, ziemniakami i surówką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Przybliżony koszt20 zł
Autormkrejczy

Karkówka na soli: Podobne przepisy

Karkówka na soli: wypróbuj również

Powiązane Tematy