Składniki:
Karkówka około 2,5 kg, przyprawy, sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, może być rozmaryn, sól w ilości mniej więcej odpowiadającej ilości mięsa.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, w foremce wysypać sól na dno, równomiernie rozprowadzić, położyć mięso na sól. Warto mięso dzień wcześniej przyprawić i zostawić na minimum 24 godziny w lodówce. Mięso powinno być w piekarniku mniej więcej tyle godzin, ile waży. Warto przedłużyć o 1 godzinę, po mniej więcej 1 godz. warto zmniejszyć temp. piekarnika do 170 stopni. Mięso powinno się później poporcjować, sosy można zrobić niezależnie. Polecam sos borowikowy, najlepiej z zamrożonych borowików, pięknie pachna i są jak świeże.
Jak podawać?
Z sosem, ziemniakami i surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mkrejczy |