Składniki:
Ciasto: 150 g masła, 3 jajka, 150 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 250 g mąki, 75 g mąki ziemniaczanej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 filiżanki mleka. Masa: 150 g czekolady, 15 g oleju kokosowego, 1 opakowanie waniliowego kremu do tortu, 2/3 szklanki zimnego mleka, 100 g masła, 1 likierowy kieliszek rumu. Polewa: 25 g oleju kokosowego, 2 łyżki wody, 250 g czekolady w proszku.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz ucierać, dodając żółtka, cukier i cukier waniliowy. Do kremu przesiać połowę mąki, proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, wymieszać, dodać mleko i resztę mąki. Lekko wymieszać z ubitą pianą z białek. W tortownicy upiec w temperaturze 180 st. C placki, wlewając za każdym razem 1 cm ciasta. Piec 12 minut. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem przygotować według przepisu, dodać roztopiony tłuszcz. 4 łyżki kremu pozostawić do przybrania tortu. Resztę kremu wymieszać z czekoladą i z rumem. Placki ciasta przekładać kremem. Olej kokosowy i wodę rozpuścić w misce, wymieszać z czekoladą w proszku, posmarować brzeg i wierzch tortu. Ozdobić jasnym i ciemnym kremem, wyciskanym za pomocą lukrownicy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 16 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | PAULA9980 |