Składniki:
4 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru pudru, szklanka śmietany, 5 jajek, kostka margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce. Lukier: 3 białka, szklanka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Owoce umyć i osączyć. Margarynę stopić. Jajka ubić z cukrem i dodać śmietanę, stopioną margarynę oraz mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę. Na cieście ułożyć owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temp. 180-200 st. Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, ukręcić łyżką białka z cukrem pudrem. Uwaga: białko powinno być płynne, nie ubite. Przed wyciągnieciem ciasta z piekarnika wyciągnąć je i rozsmarować lukier i włożyć do pieca jeszcze na 5 min. Utworzy się bezowa warstewka, palce lizać.
Potrzebne przybory:
mikser, miska, łyżka, blaszka
Jak podawać?
Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Do tego wypieku najlepiej nadają się wiśnie, maliny, truskawki lub ananasy, ale to zależy od upodobań. Zamiast cukru pudru można wykorzystać zwykły, lecz nie polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mateusz |