Składniki:
Karkówka, ostra papryka, słodka papryka, jogurt naturalny, bazylia (najlepiej świeża), czosnek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Karkówkę kroimy na plastry, solimy i odkładamy. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy po 2 łyżeczki każdej papryki, wyciskamy do środka 3 ząbki czosnku, na jak najmniejsze kawałeczki drzemy bazylię i również wrzucamy do jogurtu. Do tego jeszcze dodajemy łyżeczkę pieprzu. I mieszamy. Karkówkę układamy w naczyniu i dokładnie polewamy gotowym jogurtem, tak by obtoczył całe mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Po jakichś 3 godzinach można wrzucać na ruszt, ale najlepiej, żeby mięso poleżało przez całą noc z resztą składników.
Potrzebne przybory:
grill
Jak podawać?
Z czym kto lubi.
Uwagi:
Wrzucać na mocno nagrzany grill i pilnować, żeby nic się nie przypaliło.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lozinkowa |