Składniki:
1 kg fasoli szparagowej, średniej wielkości cukinia, 0,5 kg wędliny (np. kiełbasa szynkowa i boczek), puszka pomidorów, 0,5 kg makaronu świderki (lub wstążki), 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 20 dag sera żółtego, cebula, czosnek, szklanka śmietany 18%, sól, pieprz, przyprawy (ostra papryka, oregano, jarzynka), olej, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Fasolkę pokroić na 2-cm kawałki, obgotować w osolonej wodzie, by nieco zmiękła. Wędlinę pokroić, podsmażyć. Cebulę pokroić w krążki, usmażyć, dodając pod koniec posiekany czosnek. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na ćwierci, następnie pokroić w średniej grubości plastry - gotować chwilę w osolonej wodzie. Pomidory z puszki rozgotować, dodać sól, pieprz, paprykę, oregano. Makaron gotować do miękkości. Ser zetrzeć. Wymieszać wędlinę z przygotowanymi cebulą, czosnkiem, pomidorami z puszki, koncentratem, cukinią, dodać ok. 2 łyżek sera, dodać sól, pieprz, przyprawy. Blachę średniej wielkości wysmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć połowę fasolki na dno. Posypać przyprawą jarzynka. Wysypać warstwę makaronu. Ułożyć wędlinę z warzywami. Wyłożyć resztę fasolki. Wylać śmietanę wymieszaną z resztą sera żółtego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 min.
Jak podawać?
Dobrze smakuje także polane na talerzu keczupem.
Uwagi:
Można przygotować bez makaronu. Jeśli ktoś lubi "ciągnący się" żółty ser, można 6 minut przed końcem zapiekania posypać zapiekankę dodatkową porcją sera.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | malinA |