Składniki:
2 filety z tuńczyka (mogą być mrożone), 50 dag pomidorów, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Siekamy cebulę na średniej wielkości kawałki, drobno siekamy czosnek i podsmażamy to na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sól do smaku. Smażymy na wolnym ogniu jakieś 10 min. Następnie dodajemy tuńczyka i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 10 min (po 5 min przewracamy tuńczyka na drugą stronę).
Potrzebne przybory:
dobra patelnia, najlepiej teflonowa
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | madziarax |