Składniki:
3 jajka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, masło, owoce: jagody, maliny.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na kogel-mogel (powinien mieć niemal biały kolor), dodać mąkę - przesiewając i delikatnie mieszając. Bardzo delikatnie połączyć z białkiem, dodać owoce leśne. Rozpuścić masło w wysokiej patelni lub rondlu, wlać masę, smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Kiedy góra się zetnie, delikatnie, za pomocą dwóch łopatek, odwrócić omlet, po chwili zsunąć na talerz i podawać.
Potrzebne przybory:
dobry robot kuchenny (lub własne ręce), rondel, ew. wysoka patelnia, przybory do mieszania i przewracania
Jak podawać?
Na gorąco, posypany cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub inne, wg upodobania, na słodko.
Uwagi:
Największym problemem jest utrzymanie "puchatości" omletu. Podstawą sukcesu jest dobre zrobienie ciasta, a następnie bardzo ostrożne przewracanie. Pocieszające jest to, że nawet jeżeli opadnie - i tak jest bardzo dobry.Uwaga: Proporcje zwykle robię "na oko".
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Daria |