Składniki:
Ciasto naleśnikowe: mąka, 3 jajka, mleko, olej, woda. Reszta: mrożony szpinak (opakowanie), czosnek, 2 torebki "pomysłu na rybę w sosie śmietanowo-szpinakowym" (ten niebieski), 30 dag sera (można więcej).
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki. Następnie rozmrozić szpinak na patelni, dodać do niego sprasowany ząbek czosnku lub więcej wg uznania, następnie w osobnym garnku przygotować jedną torebkę sosu wg przepisu podanego na odwrocie opakowania i zmieszać to ze szpinakiem. Przygotowany farsz nakładać do naleśników i posypać serem w środku. Po złożeniu w półksiężyc posypać odrobiną sera na górze. Tak złożone naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym i polać na koniec drugą torebką sosu. Zapiekać w piekarniku jakieś 10-15 min, do momentu kiedy wszystko będzie ciepłe:)
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, patelnia
Jak podawać?
Podawać samą bez niczego, aczkolwiek wydaje mi się, że doskonale pasowałyby do tej potrawy ziemniaki pokrojone w talarki, usmażone w ziołach prowansalskich:)
Uwagi:
Szpinak można skropić lekko cytryną.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | emilia22 |