Składniki:
Duży seler, jajko, bułka tarta, mąka, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Seler obrać, pokroić w dość grube plastry, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo i panierować jak schabowe (mąka, jajko, bułka tarta). Smażyć na złoty kolor.
Jak podawać?
Na gorąco: z surówką. Na kotlet można położyć plaster żółtego sera. Na zimno: z sosami (np. czosnkowym) i bagietką. Dla zabieganych: po prostu w bułce z keczupem.
Uwagi:
Wodę do gotowania selera można "osolić" vegetą, a do panierki dodać przyprawy według własnego uznania. To danie jest super na gorąco, jak również na zimno jako przekąska, np. z sosem czosnkowym. W takim wydaniu seler traci swój typowy "selerowy" smak. Wszystkim moim gościom bardzo smakowało to danie, ale nikt nie wiedział, co kryje się pod panierką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | smakoszka |