Składniki:
10 dag mrożonego groszku, 1-2 ząbki czosnku, kilka kromek chleba, 20 dag ryżu, 2-3 szklanki bulionu warzywnego, 1 czerwona papryka, 8 ładnych liści sałaty, szczypiorek, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Chleb pokrój w kostkę i zrób z niego na patelni z olejem chrupiące grzanki zarumienione na złoto lub na odwrót - zrób grzanki i pokrój w kostkę. Obierz, posiekaj i zeszklij czosnek (na oleju z robienia grzanek). Wsyp ryż i mieszając, smaż, aż zrobi się szklisty. Wlej bulion i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jakieś 15-20 min. Dodaj pokrojoną w kostkę lub pasemka paprykę, a po 15 min dołóż groszek i grzanki. Przypraw solą i pieprzem. Szczypiorek włóż na 1-2 min do wrzącej wody. Wyjmij i przestudź, polewając zimną wodą. Złóż 4 razy po 2 liście sałaty, tak aby zachodziły na siebie. Połóż po porcji przygotowanej paelli. Zwiń, formując rożki, i obwiąż szczypiorkiem jak wstążeczką.
Uwagi:
Doskonale nadaje się na obiady, pikniki itp. Czasem częstuję tym gości. Można użyć również listka laurowego, ale szczerze mówiąc, ja ich nie używam:) Słyszałam też, że można dodawać szafran albo kurkumę, ale nie robiłam tego, więc nie mogę potwierdzić smaku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 300-400 kcal |
Autor | tatty |