Jajka w sosie musztardowym

Przepis kulinarny

Składniki:

1 łyżka masła, 2-3 łyżki musztardy, pół łyżki mąki, pół szklanki wody, 4-5 jajek, ziemniaki (zależnie od upodobania), sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, po jego roztopieniu dodajemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Tworzymy coś w rodzaju zasmażki (nie można dopuścić do przypalenia!). Potem dodajemy musztardę i zaraz szybko wodę (pamiętając o mieszaniu). Następnie doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy sos jest już zrobiony, gotujemy jajka na twardo. Ziemniaki powinniśmy zacząć gotować mniej więcej w tym samym czasie co sos. Całość nakładamy na talerz. Życzę smacznego! :)

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, talerze, nóż, trzepaczka

Jak podawać?

Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu, ziemniaki nałożyć obok jajka. Całość obficie polać sosem. Najlepiej smakuje z sokiem pomarańczowym.

Uwagi:

Podczas dodawania kolejnych składników sosu całość należy dokładnie mieszać (najlepiej trzepaczką), tak aby uniknąć powstania grudek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia/ wysoka
AutorKikka-14 lat

Jajka w sosie musztardowym: Podobne przepisy

Jajka w sosie musztardowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy