Składniki:
1 łyżka masła, 2-3 łyżki musztardy, pół łyżki mąki, pół szklanki wody, 4-5 jajek, ziemniaki (zależnie od upodobania), sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, po jego roztopieniu dodajemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Tworzymy coś w rodzaju zasmażki (nie można dopuścić do przypalenia!). Potem dodajemy musztardę i zaraz szybko wodę (pamiętając o mieszaniu). Następnie doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy sos jest już zrobiony, gotujemy jajka na twardo. Ziemniaki powinniśmy zacząć gotować mniej więcej w tym samym czasie co sos. Całość nakładamy na talerz. Życzę smacznego! :)
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, talerze, nóż, trzepaczka
Jak podawać?
Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu, ziemniaki nałożyć obok jajka. Całość obficie polać sosem. Najlepiej smakuje z sokiem pomarańczowym.
Uwagi:
Podczas dodawania kolejnych składników sosu całość należy dokładnie mieszać (najlepiej trzepaczką), tak aby uniknąć powstania grudek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia/ wysoka |
Autor | Kikka-14 lat |