Składniki:
1 pęczek botwiny, 2 średnie buraki, włoszczyzna, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, ocet, cukier, koperek.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę i pokrojoną botwinę wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane wcześniej buraki zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy, zagotować. Doprawić. Zupa powinna być lekko słodka i kwaskowa. Na koniec wsypać posiekany koperek.
Jak podawać?
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami okraszonymi drobno pokrojoną kiełbasą przesmażoną z cebulą.
Uwagi:
Seler i pietruszkę gotuję w całości, gdy są miękkie, rozgniatam widelcem i wrzucam z powrotem do zupy. Pokrojoną botwinę przechowuję przez całą zimę w zamrażalniku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maria |