Barszcz z botwiną

Przepis kulinarny

Składniki:

1 pęczek botwiny, 2 średnie buraki, włoszczyzna, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, ocet, cukier, koperek.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę i pokrojoną botwinę wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane wcześniej buraki zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy, zagotować. Doprawić. Zupa powinna być lekko słodka i kwaskowa. Na koniec wsypać posiekany koperek.

Jak podawać?

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami okraszonymi drobno pokrojoną kiełbasą przesmażoną z cebulą.

Uwagi:

Seler i pietruszkę gotuję w całości, gdy są miękkie, rozgniatam widelcem i wrzucam z powrotem do zupy. Pokrojoną botwinę przechowuję przez całą zimę w zamrażalniku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
AutorMaria

Barszcz z botwiną: Podobne przepisy

Barszcz z botwiną: wypróbuj również

Powiązane Tematy