Składniki:
Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, ½ szklanki mleka, ½ szklanki wody, 2 żółtka, szczypta soli. Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 20 dag sera żółtego, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, sól. Sałata: pomidorki cherry, 1 opakowanie mrożonego bobu, sałata rukola, łyżka oliwy z oliwek i łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wystarczy zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę, a przed samym smażeniem ubić pianę z dwóch białek, dodać do ciasta i wymieszać. Placki naleśnikowe usmażyć na oleju lub słoninie. Farsz: szpinak poddusić z łyżką masła, doprawić solą i dwoma roztartymi ząbkami czosnku. Następnie posmarować nim placki naleśnikowe i zwinąć w ruloniki. Zwinięte naleśniki można pokroić w poprzek na 3 części każdy lub całe ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiekać w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 min.
Jak podawać?
Z sałatką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | POLTINO |