Składniki:
Mięso mielone, makaron, np. w kształcie pierożków, marchew pokrojona w kostkę, cebula, śmietana (dowolna), natka pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju smażę (15-20 minut) mięso mielone wraz z pokrojoną drobno cebulą, odrobinę podlewam śmietaną (ja akurat nie używam gęstej). Solę, ewentualnie dodaję także pieprz. Co pewien czas energicznie mieszam, dodając odrobinę śmietany. W międzyczasie gotuję makaron i marchew (oddzielnie). Gotując te dwa produkty, nie dodaję soli. Po 20 minutach dodaję do mięsa ugotowany makaron i marchewkę. Należy pamiętać, aby te dwa składniki były lekko twarde. Następnie mieszam, sprawdzając, czy potrawa jest dostatecznie słona. Dodaję śmietanę (aby wszystko nabrało soczystości). Smażę 10 minut. Drobno posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie pieprz/sól dodaję do wszystkich składników i ponownie mieszam. Jeżeli mielone mięso będzie już odpowiednio usmażone - można nakładać danie na talerze.
Uwagi:
Potrawa lepiej smakuje po odgrzaniu nazajutrz.Przy przyrządzaniu tego dania ilość przypraw i masę składników najlepiej ustalać indywidualnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia Zam |