Składniki:
Mieszanka przypraw: sól, 1 łyżka oregano, 1 łyżka przyprawy do gyrosa lub kebaba, 1 łyżka papryki słodkiej, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta białego pieprzu, szczypta czarnego pieprzu, kilka posiekanych listków świeżej mięty, szczypta suszonej natki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub pół ząbka naturalnego). Zalewa: 200 ml oliwy z oliwek lub oleju, 2 łyżki musztardy. Mięso: może być karkówka lub łopatka, ale najlepiej karkówka (0,5 kg na dwie osoby). Na sosy: jogurt naturalny, śmietana, majonez, keczup, czosnek, oregano, zioła prowansalskie, koperek lub natka pietruszki, sól, trochę musztardy.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry (około 1,5 cm). Każdy plaster obsypać solą i mieszanką przypraw, ale tak, aby została minimum połowa. Drugą połowę przypraw połączyć z zalewą, dobrze wymieszać, a następnie wysmarować nią każdy plaster mięsa. Ułożyć jedno na drugim w pojemniku, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. W tym czasie można przygotować sosy i surówkę. Sosy: jogurtowo-ziołowy: Do miseczki wlać kilka łyżek jogurtu naturalnego, śmietany i troszeczkę majonezu (w proporcjach ¾ jogurt i reszta śmietana i majonez). Wsypać około 2 szczypt ziół prowansalskich i sporo koperku. Dodać trochę czosnku i sporo soli. Majonezowo–keczupowy: Do miseczki włożyć około 2-3 kopiastych łyżek majonezu i 1 kopiastą łyżkę ostrego keczupu. Przyprawić sporą ilością oregano i bazylii oraz szczyptą ostrej papryczki chili. Wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżeczkę musztardy i 1 ząbek czosnku. Do smaku można wkroić ogórek konserwowy posiekany w drobną kostkę. Surówka:Białą lub czerwoną kapustę (najlepiej czerwoną) drobno posiekać. Dodać 1 tarkowaną marchewkę, trochę soli (do smaku wedle uznania), pieprzu i odrobinę kwasku cytrynowego. Wszystko wymieszać, dodając 2 krople oliwy. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki i każdy plaster pokoić w drobne paski. Można doprawić jeszcze przyprawą do gyrosa lub solą. Wyłożyć mięso na patelnię i smażyć. Nie ma potrzeby dodawania oleju do smażenia, jeśli w zalewie użyliśmy go zamiast oliwy!
Potrzebne przybory:
patelnia typu wok albo zwykła, ale duża, miseczki do sosów i na surówkę, ostry nóż do mięsa
Jak podawać?
Mięso i surówkę układamy na talerzu. Polewamy sosami. Wszystko podajemy z frytkami lub w chlebkach pita!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | madziara |