Składniki:
Na ciasto naleśnikowe: 3 szkl. mąki, 2 szkl. wody, 1 łyżka oleju, 1 jajko, sól, oregano, bazylia (wg uznania). Na farsz: 300 g pasztetu, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, pól szkl. kukurydzy z puszki, 1 jajko, przyprawy, olej do smażenia. Panierka: 1 jajko, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Z mąki, wody, jajka, oleju, soli i oregano wyrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy na oleju cienkie placki. W czasie stygnięcia placków wyrabiamy farsz - najpierw szklimy cebulę na złoty kolor, po czym dodajemy pasztet i kukurydzę, mieszamy na wolnym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Po zdjęciu farszu z ognia dodajemy jajko i mieszamy. Gorącym farszem smarujemy powoli naleśniki i zwijamy krokiety - 2 końce zaginamy do środka, po czym z powstałego prostokąta zwijamy walec. Tak powstałe krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażymy, by uzyskać chrupiącą skorupkę.
Jak podawać?
Oczywiście krokiety najlepiej smakują na gorąco, podawane z barszczem czerwonym do picia.
Uwagi:
Czasem dodaję również do farszu pokrojone oliwki. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | mjusta |