Składniki:
Makaron spaghetti, pomidory włoskie (długie), cebula, mięso z kurczaka (ew. mielone), przyprawy: bulion rosołowy (ziarenka smaku), oregano, bazylia, majeranek, pieprz biały mielony.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i cebulę, smażymy aż do zeszklenia cebuli i podpieczenia mięsa, po czym wrzucamy na to pokrojone w kostkę włoskie pomidory bez skórki, widelcem rozgniatamy i mieszamy wszystko "na miazgę". Taki sos przyprawiamy bulionem rosołowym, szczyptą majeranku, oregano, bazylii i ile kto lubi pieprzu, najlepiej białego. Mając gotowy sos, zostawiamy go na małym ogniu, zajmując się makaronem. Gdyby ktoś nie wiedział, makaron gotujemy następująco: Garnek wypełniamy więcej niż do połowy wodą, solimy i nastawiamy na gaz, czekamy aż do zagotowania, po czym wrzucamy makaron spaghetti, proszę się nie martwić, że nie mieści się on cały w garnku, bowiem gdy zamoczona część makaronu rozmięknie, cały zmieści się do garnka. Gotujemy 10-15 minut, sprawdzając co jakiś czas miękkość makaronu. Mamy już i sos i makaron. Spaghetti bolognese podaje się trochę inaczej niż inne. Cały makaron należy przełożyć na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać. Mam nadzieję, że komuś przyda się mój przepis, pozdrawiam!
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia, widelec
Uwagi:
Danie szczególnie lubiane w Bolonii, we Włoszech.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dreando |