Składniki:
Pstrąg, sól, pieprz, zioła do ryb, cebula, tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pstrąga oczyścić z łuski, odciąć łeb, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, odfiletować. Tak sprawionego pstrąga podzielić na porcje. Ułożyć na tacy, oprószyć solą i pieprzem, ziołami do ryb i obficie posmarować startą drobno na tarce cebulą, odstawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Następnie smażyć tak przygotowanego pstrąga w niezbyt głębokim tłuszczu (smaczniejszy w smalcu). Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła, co nada potrawie delikatniejszy smak.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia i skrobania, patelnia
Jak podawać?
Na podwieczorek lub jako danie główne z ziemniakami i sezonową surówką. Można podawać ze smażonymi pieczarkami i pieczywem. Jeśli osoby konsumujące są dorosłe, to doskonale pasuje małe lub duże jasne, zależnie ile kto lubi. Marka piwa do wyboru.
Uwagi:
Potrawa prosta w przyrządzeniu, mało pracochłonna, bo przygotowanie filetów do smażenia zajmuje kilkanaście minut, smażenie też kilka minut. Liczba porcji zależna jest od liczby filetów.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | klaps |