Składniki:
0,5 szkl. mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, mąka do zagęszczenia, 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki, banany, miód płynny, ulubione orzechy.
Jak przyrządzić?
Do mleka dodajemy jajko, sól, przyprawy, cukier i cukier waniliowy - mieszamy mikserem. Później stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, aż uzyskamy gładką i gęstą, ale płynną masę (taką, żeby mogła dobrze oblepić owoce). Banany kroimy wzdłuż i na pół, maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!
Jak podawać?
Usmażone banany polewamy płynnym miodem i posypujemy zmiażdżonymi orzechami. Niektórzy podają też z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Uwagi:
Zamiast przyprawy do szarlotki może być zwykły cynamon, kardamon itp.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kaam |