Składniki:
Chleb, jajka, pieczarki, ogórek, pomidor, cebula, ser żółty, wędlina, sos słodko-ostry Tao Tao, musztarda, masło lub margaryna, pieprz, sól, oliwa, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Każda kanapka będzie się składała z dwóch kromek. Kromki chleba smarujemy masłem, następnie musztardą, kładziemy wędlinę, na nią cieniutko pokrojony pomidor, ogórek i cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki drobno pokrojone (wcześniej podsmażone na maśle). Na to wszystko kładziemy żółty ser i przykrywamy drugą kromką, również posmarowaną masłem i musztardą. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i przyprawy: bazylię, zioła prowansalskie, otartą papryczkę piri piri, wszystko wedle uznania. Kanapki obtoczone w jajkach i kładziemy na rozgrzaną patelnię (oliwy musi być sporo, żeby kanapki nie przywierały). Smażymy, sprawdzamy, czy stwardniały, i delikatnie przekręcamy na drugą stronę. Kanapki są gotowe, wystarczy polać je sosem Tao Tao, ale to już na talerzu. Życzę smacznego.
Uwagi:
Wszystko należy cienko pokroić, żeby kanapki się nie rozlatywały. Należy jeść nożem i widelcem, bardzo ułatwia to sprawę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Freaky |