Składniki:
Masło (100 g), mąka, mleko (ok. 700 ml), ser żółty (15 dag), jajo (żółtko), sól, pieprz, kurkuma.
Jak przyrządzić?
W rondlu rozpuszczamy pół kostki masła (nie rumieniąc go), stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając rózgą, musi wyjść gęsta zasmażka o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Następnie rozprowadzamy sos zimnym mlekiem, wlewając go po trochu, cały czas energicznie mieszając, uważając, by nie powstały grudki. Cały czas wszysto gotujemy. Na koniec dodajemy starty (na tarce o małych oczkach) ser, jeszcze chwilę gotujemy, aby ser rozpuścił się w sosie. Następnie zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy żółtko i przyprawy: sól, pieprz do smaku, dwie szczypty kurkumy, która nada ładny kolor i doda odrobinę specyficznego smaku. Sos w takiej wersji sam w sobie jest bardzo smaczny. Oczywiście proporcje składników samemu można odpowiednio dobrać, w zależnośći od wymaganej konsystemcji. Ja sam jeśli chodzi o gotowanie, to robię większość "na oko" i podane wyżej ilości składników są orientacyjne. Życzę wszystkim udanych eksperymentów kulinarnych. Smacznego!
Potrzebne przybory:
rondel do gotowania, rózga do mieszania, tarka, miseczka
Jak podawać?
Najlepiej używać do zapiekania. Można go stosować np. do szparagów. Lasagne z takim sosem także jest wyborna.
Uwagi:
Jak sami wiecie, sos beszamelowy przygotowamy według tradycyjnego sposobu jest dość mdły, sos sam w sobie osobiście mi niezbyt smakuje. Postanowiłem go nieco zmodyfikować.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Arystoteles |