Składniki:
Na 2 osoby: 4-5 dojrzałych pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 2 łyżki oliwy/oleju, kostka bazyliowo-tymiankowa i/lub bazylia i tymianek suszone,pieprz, sól, e.w.ser tarty do posypania(parmezan lub inny ostry).
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w duże kawałki. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć czosnek aż zrobi się złoty. Dodać cebulę i jeszcze trochę podsmażyć. Dodać pomidory, sól, podduśić kilka minut (pomidory nie mogą być rozciapciane ale lekko twardawe), dodać kostkę, przyprawy, pomieszać. Podawać z ugotowanym al dente makaronem (najlepsze ze spaghetti lub rurkami). Można posypać serem. Pycha!!!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | anika |