Składniki:
- 3 jajka,
- 1 sredni pomidor,
- 1 mala cebula,
- olej,
- przyprawy: sol, curry powder, red chilli, cumin seeds.
Jak przyrządzić?
Na patelnie wlewamy olej,i dodajemy cebule pokrojona w drobna kostke,czekamy az sie zeszkli i a nastepnie dodajemy pokrojony w kostke pomidor,smazymy na malym ogniu, czekamy az pusci soki i zrobi sie taki gestawy sosik, nastepnie dodajemy przyprawy( w zaleznosci od gustu, czyli w tym wypadku od tego, czy ktos preferuje pikantne jedzenie, czy lagodne,polecam nie przesadzac z red chilly, jest naprawde ostre, wystarczy odrobina,dla wychwycenia smaku wystarczy tyle,ile nabierze sie na czubek lyzeczki od herbaty, curry tez jest ostre ale lagodniejsze od chilly 1/3 lyzeczki wystarczy).Na koniec dodajemy jajka i dobrze mieszamy, starajmy sie z samego poczatku,zaraz po dodaniu ich na patelnie dobrze je wymieszac z pozostalymi skladnikami(zanim sie zetna),smazymy okolo 2 minut na malym ogniu. Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Patelnia i najlepiej drewniana lyzka.
Jak podawać?
Tak przyrzadzona jajecznice mozna jesc widelcem, badz z tzw. pita bread.
Uwagi:
Potrawa jest szybka w przygotowaniu, wiec nalezy po dodaniu kazdego skladnika dobrze ja mieszac, a nastepnie dodawac po kolei jak w przepisie, nie zapominajac o tym aby ogien byl maly.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Aisha |