Składniki:
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
- sos włoski (polecam firmy Knorr)
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińska przekroić wzdłóż na pół a następnie jeszcze na pół, kroić w cienkie paseczki do momentu gdy skończą się cienkie liście. Cebulkę pokroić drobniutko, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wrzućić do miski i wymieszać. Do naczynia wlać wodę, olej lub oliwę z oliwek oraz wsypać cukier, na koniec wsypać sos włoski. Składniki sosu dobrze wymieszać a następnie zalać warzywa. Następnie zmieszać warzywa z sosem.
Jak podawać?
Najlepiej nadaje się jako surówka do obiadu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Daniela |