Składniki:
- 6 małych melonów,
- 1 ananas,
- 25 dag moreli,
- 25 dag brzoskwiń,
- 30 dag poziomek,
- kilka truskawek,
- 1 jabłko,
- 1 cytryna,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Melony umyć, wytrzeć, skroić górną część, wyjąć pestki, wyciąć miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę, pokroić. Brzoskwinie i morele umyć, wyjąć pestkę, pokroić. Poziomki umyć, osączyć. Ananasa obrać, pokroić, usunąć zdrewniały rdzeń. Jabłko umyć, obrać, pokroić. Wodę ugotować z cukrem, a kiedy zgęstnieje, zestawić, dodać sok z cytryny, wymieszać. Rozdrobnione owoce polać syropem, napełnić nimi miseczki z melonów, silnie schłodzić.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | **** |