Składniki:
- 200 ml gorącej wody,
- 0,5 kg miodu pszczelego,
- 4 ml roztworu kwasku cytrynowego 10%,
- 0,5 l spirytusu,
- cynamon, goździki, imbir, laska wanilii, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Cynamon, goździki, imbir, laskę wanilii i gałkę muszkatołową zalać spirytusem. Macerować 14 dni, co drugi dzień mieszając. Aby przygotować litr krupniku, do wysokiego garnka należy wlać gorącą wodę i dodać miód. Gotować kilkanaście minut, zbierając szumowiny. Do przestudzonego wywaru dodać 5 ml przygotowanej wcześniej zaprawy i kwasek cytrynowy, a następnie wlewać powoli, stale mieszając, spirytus. Krupnik przelać do gąsiorka i pozostawić na 3-6 miesięcy do sklarowania. Po tym okresie ściągnąć klarowny płyn, a pozostałe resztki przefiltrować.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | marta |