Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj,
- 1/2 szkl mąki,
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki proszku,
- 1/2 szkl cukru.
Składniki na krem:
- 1 litr mleka,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 szl krupczatki,
- 4 "czubate" łyżki m. ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl cukru,
- 2 kostki masła.
Składniki dodatkowe:
- 4 op Pepitków,
- 200 ml Rumu.
Polewa:
- 1/4 kostki masła,
- 5 łyżek wody,
- 5 łyżek cukry,
- 3 łyżki kakao,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem ,stopniowo dodajemy cukier, kiedy uzyskamy sztywną masę białkową dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy 25-30 minut w temp 180C.
Krem:
Z litra mleka odlewamy 1 szklankę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem,na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną masę z 1 szkl mleka, krupczatki, m. ziemniaczanej, cukrów waniliowych. Do uzyskanego budyniu dodajemy miksując 3 jajka (na gorąco).
Po przestygnięciu ucieramy z 2 kostkami masła na puszystą masę, dodajemy 100 ml rumu, przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Następnie herbatniki maczamy w pozostałym rumie i układamy na kremie. Składniki na polewę zagotowujemy, po zestawieniu z ognia dodajemy roztrzepane jajko, polewę lekko przestudzoną wlewamy na herbatniki.
Uwagi:
Dodatkowo góre ciasta posypuję wcześniej sparzonymi rodzynkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdalena |