Rumowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Składniki na biszkopt:
- 6 jaj,
- 1/2 szkl mąki,
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki proszku,
- 1/2 szkl cukru.

Składniki na krem:
- 1 litr mleka,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 szl krupczatki,
- 4 "czubate" łyżki m. ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl cukru,
- 2 kostki masła.

Składniki dodatkowe:
- 4 op Pepitków,
- 200 ml Rumu.

Polewa:
- 1/4 kostki masła,
- 5 łyżek wody,
- 5 łyżek cukry,
- 3 łyżki kakao,
- 1 jajko.

Jak przyrządzić?

Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem ,stopniowo dodajemy cukier, kiedy uzyskamy sztywną masę białkową dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy 25-30 minut w temp 180C.

Krem:
Z litra mleka odlewamy 1 szklankę, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem,na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną masę z 1 szkl mleka, krupczatki, m. ziemniaczanej, cukrów waniliowych. Do uzyskanego budyniu dodajemy miksując 3 jajka (na gorąco).
Po przestygnięciu ucieramy z 2 kostkami masła na puszystą masę, dodajemy 100 ml rumu, przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Następnie herbatniki maczamy w pozostałym rumie i układamy na kremie. Składniki na polewę zagotowujemy, po zestawieniu z ognia dodajemy roztrzepane jajko, polewę lekko przestudzoną wlewamy na herbatniki.

Uwagi:

Dodatkowo góre ciasta posypuję wcześniej sparzonymi rodzynkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
AutorMagdalena

Rumowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy