Składniki:
Kruche ciasto jak na szrlotkę.
Farsz dyniowy : 1 i 1/4 szklanki dyni, 2 całe jajka, pół szklanki cukru (kto woli słodsze to trochę więcej), szklanka mleka skondensowanego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,pół łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra.
Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę.
Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.
Potrzebne przybory:
Forma okrągła do ciasta.
Jak podawać?
Można podawać z bitą śmietaną. Doskonałe do czarnej kawy.
Uwagi:
Ciasto tradycyjnie przygotowywane przez Amerykanów na Dzień Dziękczynienia (Pumpkinpie). Smak piernikowy. Dobre na Boże Narodzenie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Smakosz |