Amerykańskie ciasto dyniowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Kruche ciasto jak na szrlotkę.
Farsz dyniowy : 1 i 1/4 szklanki dyni, 2 całe jajka, pół szklanki cukru (kto woli słodsze to trochę więcej), szklanka mleka skondensowanego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,pół łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra.
Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę.
Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Potrzebne przybory:

Forma okrągła do ciasta.

Jak podawać?

Można podawać z bitą śmietaną. Doskonałe do czarnej kawy.

Uwagi:

Ciasto tradycyjnie przygotowywane przez Amerykanów na Dzień Dziękczynienia (Pumpkinpie). Smak piernikowy. Dobre na Boże Narodzenie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje10 porcji
Kalorycznośćdużo
AutorSmakosz

Amerykańskie ciasto dyniowe: Podobne przepisy

Amerykańskie ciasto dyniowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy