Składniki:
- 1 kg mąki,
- 1 kostka masła,
- 5 jajek( żółtka od białka oddzielamy),
- 1,5 szklanki cukru,
- śmietana,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Żółtka ukręcić z cukrem. Następnie zagnieść wszystkie składniki na stolnicy- z wyjątkiem białek. Dodać tyle śmietany ile trzeba, by ciasto się połączyło( trzeba się przy tym trochę nagnieść i namęczyć ale warto! Ewentualnie jak nie ma śmietany można dodać mleka- też się uda ). Ciasto rozwałkowac na stolnicy i wykrawać ciasteczka. Można je posmarować białkiem, które zostało z jajek. Piec na złoty kolor, niezbyt długo- kilka minut- innaczej będą twarde. Piekarnik powinien miec ok. 200 stopni C.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, coś do nadawania kształtu ciastkom np. mała szklanka, kieliszek lub foremki.
Uwagi:
To nie jest trudne, jak się już przebrnie przez te zagniatanie ciasta to juz jest z górki. A ciasteczka naprawdę są pyszne. Wychodzi ich sporo, długo zachowują świeżość.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo! |
Kaloryczność | dużo |
Autor | kyoko |