Ryba w galarecie - Przepis

Przepis kulinarny

Na przykładzie karpia - najczęściej robionego u nas w galarecie - opowiem, jaki jest zasadniczy sposób przyrzadzenia ryby w galarecie. Proces ten opisuję dokładnie, zakładając, że kupujecie całą rybę. Jeśli zrobicie jej więcej, będzie wykwintną przystawką uroczystego obiadu świątecznego. Na pewno znajdą się entuzjastyczni amatorzy takiego entreé. Dzisiaj można kupić wyfiletowaną rybę. To oczywiście znacznie skraca i ułatwia pracę.

Składniki:

- 1 kg ryby (po oprawieniu),
- 1 średnia marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- cukier (jeśli to karp),
- 1 łyżeczka żelatyny.

Jak przyrządzić?

1) Zeskrobać luski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy.Umyć i pokroić w poprzeczne paski. Posolić i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.

2) Przygotować wywar jarzynowo-rybny. Do płaskiego garnka wkładamy pokrojone jarzyny, cebulę i gotujemy 20 min.

3) Po tym czasie wkładamy łeb i płetwy. Po 10 min. wkładamy pozostałe kawałki. Wywar powinien przykrywać rybę na całej powierzchni. Gotujemy ok. 30 min. na niedużym ogniu, który daje tylko "mruganie" powierzchni. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę cukru.

4) Delikatnie wyjmujemy kawałki ryby na talerz. Wywar przelewamy przez gęste sito do innego garnka.

5) W garnuszku rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w kilku łyżkach wywaru. Mocno rozgrzewamy rosół w garnku i wlewamy do niego rozpuszczoną żelatynę. Wyłączamy ogień. Starannie mieszamy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę zmielonego pieprzu. Odstawiamy galaretę w chłodne miejsce.

6) Po ok. 30 min. galaretę przelewamy jeszcze raz przez gęste sito do nowego garnka. W tym czasie prawdopodobnie wszystkie pozostałe farfocle opadły na dno. Przelewamy powoli i nie burząc tego co leży na dnie. Kończymy przelewanie, gdy widzimy, że resztki zbliżają się do sitka. Reszta jest już nie do użycia. Ten zabieg pozwala nam uniknąć czasochłonnego klarowania galarety.

7) Wracamy do naszych zajęć z rybą. Każdy kawałek pozbawiamy delikatnie ości. Zwłaszcza na grzbiecie jest wiele drobnych, prawie niewidocznych ości. Następnie równie delikatnie zdejmujemy skórę.

8) Przygotowujemy jarzyny i bakalie do dekoracji. Troszkę umytych rodzynek, kilka migdałów lub płatków migdałowych. Marchewka w talarkach. Tutaj możecie stworzyć swój własny "bukiet" dekoracyjny.

9) Na wybrany półmisek, opłukany zimną wodą wlewamy nieco galarety tak, by przykryła całe dno. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż zastygnie. Wtedy delikatnie układamy karpia. Zalewamy pozostałą galaretą, garnirujemy marchewką i wybranymi ingrendiencjami.

10) Gdy mamy pewność, że galareta zastygła bez żadnych niespodzianek, wkładamy do najcieplejszego miejsca w lodówce, tak by nie była narażona na żadne przygody, które pozbawiłyby ją urody.

Jak podawać?

Na półmisku w którym została przygotowana. Dlatego zawczasu wybieram właściwy półmisek. Do karpia najlepszym dodatkiem jest chrzan i pieczywo.

Uwagi:

Mamy inne gatunki ryb, które znakomicie smakują przyrządzone w ten sposób. Wspomnę tylko o sandaczu i linie dla przykładu - wyśmienitych polskich ryb. Niestety są dosyć drogie. W tym przypadku nie dodajemy cukru do galarety, a zamiast chrzanu podajemy sos tatarski, gdyż te ryby są delikatniejsze w smaku.
Rybę gotujemy zawsze w jak najmniejszej ilości koniecznej wody.
Jeśli są to filety mające mniej naturalnego "kleju", ilość gotowej żelatyny zwiększamy o 1/2 łyżeczki.
Ryba w galarecie jest daniem, które może jeść każdy. I każdy kto raz spróbuje jej delikatnego smaku pozostaje gorącym wielbicielem tak przyrządzonej ryby.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćprosty
Porcje6 porcji
Kalorycznośćniewiele
Przybliżony koszt25 zł

Ryba w galarecie: Podobne przepisy

Ryba w galarecie: wypróbuj również

Karp w galarecie

... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, dowiesz się również, jak zrobić wyśmienitego karpia w galarecie. ... jest rzeczywiście tradycyjną wigilijną rybą? ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej ... przystawki są galaretki, zarówno te ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... A może masz ochotę przygotować na ten weekend coś wyjątkowego? Kurczak w galarecie to przecież danie, którego nie jada się co dzień. Jeszcze nigdy go nie robiłaś? Kiedyś musi być ten pierwszy raz. Przekonaj się, że pyszne potrawy wcale nie muszą ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Ryby dla dzieci

... Ryby można wprowadzić do jadłospisu dziecka już w pierwszym roku życia, czyli w 6. miesiącu u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i w 7. u dzieci karmionych piersią. Jednak wiele mam decyduje ... się na wprowadzenie ryby do diety dziecka ...

dawno temu

Ryba jest dobra na wszystko

...   Jak głosiło hasło pewnej starej kampanii społecznej - „ryba wpływa na wszystko”. I, powiem szczerze, podpisuje się pod tym rękami i nogami. Ryby są źródłem kwasu omega-3, który działa zbawiennie ... bądź razie ryby absolutnie i szczerze ...

dawno temu

Ryba w cieście

... Jedzenie ryb, podobnie jak spożywanie co najmniej jednej porcji owoców lub warzyw, jest nieodzownym elementem każdej zdrowej diety. I tak jak ma to miejsce w przypadku innych niezbędnych ... do właściwego funkcjonowania organizmu produktów, ...

dawno temu

Ryby w occie

... Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi ... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

Jedz ryby dla urody i zdrowia!

... Popularne spoty reklamowe przekonywały, że ryba wpływa na wszystko i jest w tym wiele prawdy. Ryba działa jak cudowny eliksir na naszą urodę i zdrowie. Przede wszystkim dostarcza odpowiednią dawkę pełnowartościowego białka, które jest ...

dawno temu

Ryby w diecie

... Według danych zawartych w schemacie żywienia dziecka karmionego piersią, ryba w diecie dziecka może pojawić się już w siódmym miesiącu życia malucha. Podobne rozszerzenie diety dotyczy dzieci ... karmionych butelką. Ryby są źródłem wielu cennych ...

dawno temu

Sałatka z wędzonej ryby

... Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Zawarte w rybach substancje zmniejszają ryzyko nowotworów, wygładzają zmarszczki oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Sięgaj po ryby minimum dwa razy w tygodniu, pod różną postacią. Dziś pomysł na ...

dawno temu

Zdrowe ryby

... O zaletach spożywania ryb jest stale głośno. Zawierają kwas omega-3, łatwo przyswajalne białko oraz witaminę B12. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że niektóre gatunki mogą przynieść więcej ... szkody niż pożytku. Dlatego wybór odpowiedniej ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... W Polsce dania z ryb przyrządzane były od najdawniejszych czasów. W staropolskich domach podawano ryby w różnoraki sposób, a potrawy cechowały się wyjątkową pomysłowością kucharzy, którzy je ... przyrządzali. W Polsce z gatunków świeżych ryb ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

...   Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować ... na danie obiadowe? Wbrew pozorom to ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... Jedzenie ryb jest jednym z głównych haseł, jakie uparcie chcą do naszego życia przeforsować dietetycy. Nie ulega wątpliwości, że ich spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia, choć i tu pojawiają ... się pewne zastrzeżenia. Oprócz tego, że ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... Zapach ryby jest nieprzyjemny i trudno się go pozbyć. Zostaje na dłoniach, patelni, sztućcach i talerzach. Przez ten niemiły aromat wszyscy sąsiedzi wiedzą, że smażymy rybę. Czy można jakoś zneutralizować ten zapach lub się go pozbyć? ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... W powszechnej świadomości panuje przekonanie, że ryby to samo zdrowie. Ale czy wszystkie? Niektóre mają niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane ... – antybiotyki. O spożyciu ryb w dużej mierze ...

dawno temu

Pożywne ryby na obiad

... Ryba na co dzień a nie od święta. ... Ryba na co dzień a nie od święta. Posiłki z ryb są bardzo zdrowe, dobre i szybkie w przygotowaniu. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu. Ich wartości odżywcze są niezbędne w diecie ... ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest niewątpliwie przepis na rybę w warzywach. Jej przygotowanie nie tylko przyniesie nam dużą dozę kulinarnego spełnienia i relaksu, ale także będzie wyrazem troski ... o zdrową dietę. Jeżeli chcesz wiedzieć ...

dawno temu

Powiązane Tematy