Składniki:
- filet z łososia,
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- cebula (mała) lub mrożonki warzywne,
- sól,
- pieprz,
- przyprawę do ryb,
- bazylia,
- dragon (szwedzka przyprawa, trudno dostepna w Polsce, ale nie konieczna!),
- słodka śmietana,
- masło,
- folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Filet doprawic sola, pieprzem, przyprawą do ryb, bazylią i odrobinką dragonu. Odstawic na 10 min, by naszła rybka przyprawami. Warzywa pokroic w cienkie talatki. Na folie wyłożyć łososia, obłożyć warzywami (warzywa mozna posypac lekko -vegetą, lub tylko solą) polac dwoma łyżkami stołowymi słodkiej śmietany, na góre połozyc łyzkę masła, zawinąc folię zwłaszcza boki,i zapiekac w piekarniku w temp. 160-170 stopni przez 20-30 min. Po ok. 25 min. sprawdzic czy warzywa sa miekkie, a łosoś sie nie rozpada!!! jesli nie przedłużyć troszeczke czas pieczenia.
Jak podawać?
Doskonały na uroczyste spotkania rodzinne... i nie tylko :-)
Uwagi:
Polecam zwłaszcza dla osób mających problemy z wrzodami, wysokim cholesterolem, czy z żołądkiem ( oczywiscie odpowiednio dawkujac sól i masełko).Podawac do ziemniaczków ( polecam moj przepis "ziemniaczki do kazdego dania" )z surówką i białym półwytrawnym winkiem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Czarna |