Składniki:
- 50 dag filetów rybnych,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- olej do smażenia.
Sos vinaigrette:
- 1 łyżeczka dobrej musztardy,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyzki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać tłuszcz na patelni.Filety opłukać, posolić i obtaczać w mące. Smażyć na złoto z obu stron. Z podanych składników przygotować sos winegret i podać go w sosjerce, aby każdy mógł polać nim rybę.
Potrzebne przybory:
Patelnia, talerz, sosierka, widelec, łyżka, wyciskacz do czosnku.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Notte |