Ryba po grecku - na ciepło i na zimno
OLIWKA . • dawno temuNie masz pomysłu na dzisijszy obiad? Chciałabyś zrobić coś wyjątkowego na kolację. Ryba po grecku to jedno rozwiązanie dwóch problemów. Doskonale smakuje na ciepło, a to co nie zostanie zjedzone warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak oszczędzają czas. Sama zobacz.
Przygotuj:
- 50 dag filetów rybnych
- bułkę tartą
- jajko
- przyprawę do ryb
- olej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- cukier
- pieprz
Krok 1
Musisz oczywiście zacząć od przygotowania ryby. Rozmroź filety, umyj je i osusz. Następnie oprusz solą i przyprawą do ryb.
Krok 2
Pora na smażoną rybę. Panieruj ją w roztrzepanym jajku i bułce, a następnie połóż na rozgrzanym oleju i smaż 8 minut z każdej strony.
Krok 3
Ryba po grecku to przede wszystkim warzywa. Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na tarce, a cebulę pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelnię po rybie wrzuć cebulę i lekko ją zarumień. Następnie dodaj pozostałe warzywa i chwilę podsmaż. Późnije zalej wszystko wodą i duś aż będzie miękkie. W trakcie dodaj liść laurowy, ziele angielski, pieprz i sól.
Krok 5
Ryba po grecku jest już prawie gotowa. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy. Jeśli potrawa rybna wyda ci się za kwaśna, dodaj odrobinę cukru.
Krok 6
Ryba na ciepło i ryba na zimno jest już prawie zrobiona. Pozostaje ci tylko układać w naczyniu warstwami rybę i warzywa.Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze