Taką właśnie nazwę nosi ryba w sosie pomidorowo-jarzynowym. Grecy nie przyznają siędo niej. U nas ta nazwa przyjęła się chyba na zawsze. Posiada różne wariacje.Ja przygotowywuję ją tak...
Składniki:
- 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ulubionej ryby,
- 10 średnich marchewek,
- 1 por,
- 4 cebule,
- 1/4 selera,
- 1 mały przecier pomidorowy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- olej,
- sól, cukier, pieprz, papryka,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu.
Jak przyrządzić?
1) Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Posiadacze sprzętu zmechanizowanego robią to błyskawicznie.
2) Cebulę i por kroimy na półplasterki.
3) Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy jąbez przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni przesmażamyjarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu, gdy jarzyny zmiękną.Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i liść laurowy.
4) Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, sól, cukier, paprykę. Na spokojnymogniu dusimy ok. 20 min. Dodajemy kilka kropel octu, który sprawi, że smak stanie się bardziejzdecydowany. Ci, którzy nie używają octu, mogą go zastąpić cytryną lub w ogóle zrezygnowaćz dodatkowego zakwaszania. Sprawdzamy smak; uzupełniamy to, czego nam brakuje.
5) Mąkę ziemniaczaną mieszamy w niedużej ilości wody. Wlewamy do jarzyn i energiczniemieszamy. Masa powinna zgęstnieć.
6) Rondel odstawiamy w chłodne miejsce.
7) Filety mrożone rozmrażamy i pozbawiamy wody. Dzielimy na zgrabne porcje. Smażymy jepo obu stronach na oleju na zdecydowanym ogniu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, żeby się nie rozpadły.
8) Na wybrany półmisek (dosyć głęboki) kładziemy na dno cienką warstwę masy jarzynowo-pomidorowej.Na niej układamy kawałki ryby. Rybę teraz solimy.
9) Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepływszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie. Także w tej chwilismak powinien być bardzo zdecydowany.
10) Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu. Wyciągamy ziarenka pieprzu i liść laurowy na wierzch.Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Jak podawać?
Zdejmujemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy może pozostać jako dekoracja. Kładziemy niecozielonej pietruszki. Podajemy schłodzoną, ale nie powinna być wściekle zimna.
Uwagi:
Z tych proporcji otrzymamy 2 średnie półmiski. Z obfitą porcją sosu. Tak przyrządzoną rybę jada się również na ciepło.
Do ryb nie używamy żadnych gotowych mieszanek przyprawowych. Używamy tylko naturalnych przypraw. Dotyczy to przyrządzania wszystkich ryb.
Jeśli lubicie jarzyny nieco twardsze, wystarczy dusić je nieco krócej.
Można użyć kostkę rybną zamiast filetów, choć ja tego sposobu nie preferuję.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |