Składniki:
- 8 filetów z mintaja lub morszczuka,
- 70 dag pieczarek,
- 8 dużych cebul,
- 60 dag startego żółtego sera,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki śmietany,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Usmaż rybę, ułóż w natłuszczonum naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrane i przekrojone na pół podsmaż na oleju. Rozłóż na rybie. Obraną cebulę i pokrojoną w talarki, obsmaż i rozłóż na pieczarkach. Smietanę dokladnie roztrzep z jajkami i dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser sie roztopi.
Jak podawać?
Często podawałam ja na Wigilię, ale ostatnio robie ją częściej.
Uwagi:
Kilka razy robiłam z naturalnym jogurtem, zawartość kalorii jest mniejsza, robię tylko z morszczukiem i wydaje mi sie lepsza. Jeśli lubisz pieczarki, dodaj ich więcej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Cleo |