Składniki:
1 średni pstrąg na osobę (cały),
1 duża cytryna, bazylia (najlepiej prosto z krzaczka),
1/2 kg grubej soli + 1/4 szklanki wody (na rybę),
pieprz
Jak przyrządzić?
Sprawioną i wypatroszoną rybę myjemy. W nacięcie wkładamy cienkie plasterki cytryny i listki bazylii. Pieprzymy. Sól mieszmy z wodą. Na blachę wykładamy około 1/3 soli. Kładziemy na to rybę. Do reszty soli dodajemy porwaną bazylię i obkładamy nią rybę. Całość powinna być przykryta warstwą soli! Wstawiamy do piekarnika do 180*C na około 25-30 minut. Po upieczeniu łatwo zeskrobać solną warstwę która jest twarda. Podajemy z ryżem i sałatką.
Potrzebne przybory:
blacha, nóż, miseczka do soli
Jak podawać?
W całości, z ryżem i warzywami (ja robię np. marchewkę na parze)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | niska! |
Autor | Lolek |