Składniki:
krewetki 400-500 g, 1 średnia papryka czerwona, 2 duże pomidory, 3 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól, oliwa do smażenia, zioła, ryż.
Jak przyrządzić?
Najlepiej smażyć w woku, na oliwie z oliwek lub z pestek winogron; najpierw paprykę, aż trochę zmięknie, a potem dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojony czosnek (ilość według indywidualnego smaku), posolić. Dusić ok. 10-15 minut, dodać krewetki (ja kupuję mrożone) i dusić wszystko jeszcze 15-20 minut. Pod koniec dodać pieprzu ziołowego i ziół do smaku, może być np. majeranek. Całość będzie gotowa kiedy od papryki będzie oddzielać się skórka, a krewetki mocno się skurczą.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem długoziarnistym, parboiled, lub brązowym.
Uwagi:
PS.
Leon to mój synek.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | futrzyca |