Składniki:
CIASTO:, 150 dag masła lub margaryny, 1,75 szklanki mąki, niecałe 1,5 szklanki wody.
FARSZ: 1 duzy por, 4 pomidory, 3 lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego, tymianek, bazylia (najlepiej świeża), sól, pieprz, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wyrobić i na godzinkę do lodówki. żaroodporne naczynie (także po brzegach) wyłożyć przygotowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w nagrzanym 225 st. piekarniku do zrumienienia.
Farsz: pora pokroić w bardzo cienkie plastry wraz z zieloną częścią, poddusić delikatnie na oliwie. Trzeba uważać żeby nie przypiec za bardzo bo będzie niesmaczny. Dodać sparzone, pokrojone na ćwiartki i wyciśnięte w ręku z miąższu pomidory, następnie koncentrat i przyprawy. Poddusić chwilę. Podpieczone ciasto posypać startym serem, wyłożyć farsz i znowu serek. Wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20min.
Uwagi:
To przepis mojej sis przywieziony ze Szwecji... Życzymy smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego |
Autor | shayna |