Składniki:
20 dag drobnego makaronu, 20 dag żółtego sera, 3 duże cebule, wędzony boczek (opcjonalnie)- około 30 dag, zioła prowansalskie, sól, biały pieprz, nać pietruszki, czubata łyżka masła do smażenia (lub 2 łyżki oliwy).
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w talarki. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulki na złoty kolor. Świeżo ugotowany makaron odcedzić, (nie studzić!) i wymieszać z połową startego sera oraz pokrojonym boczkiem i połową podsmażonej cebuli. Przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego, na całość wyłożyć resztę podsmażonej cebuli, posypać resztą sera i zapiekać około 10 minut w piekarniku o temperaturze 200 st C. Gotową zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:
Boczek znacznie podnosi cenę tej potrawy, dlatego podaję kwotę między 5 a 10 zł, bo zależy ona od tego czy dodamy boczku, czy też nie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Anna |