Frytki (takie prawdziwe) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ziemniaki... Ale nie byle jakie :-) U nas zwykło się przyrządzać frytki z ziemniaków na jakie trafimy w warzywniaku. A takie są złe. Nadeszły lepsze czasy i w hipermarketach mamy różne odmiany ziemniaków. Muszą to być ziemniaki niskoskrobiowe. Najlepsze będą importowane, na których opakowaniu będzie widoczna etykieta, że są to kartofelki na frytki.

Jak przyrządzić?

Prawdziwe frytki nie sa portawą, której przygotowanie zajmuje 10 minut. Odpowiednie ziemniaki nie powinny być ani zbyt małe, ani przerośnięte. Kupione w opakowaniu, na pewno będą odpowiedniej wielkości. Kroimy je w plastry o grubości ok. 7 mm, a następnie w pasy o szerokości 2 cm. Pokrojone ziemniaki umieszczamy w garnku lub wiaderku i zalewamy wodą. Niech leżą tak dobę a najlepiej dwie. Następnie wyjmujemy je i dobrze odsączamy. Rozgrzewamy olej do niskiej temp., ok. 140 stopni. Wrzucamy do niego frytki ale nie tak jak to zwykliśmy robić czyli ile sie da, tylko tak, by miały w tej fryturze jakąś swobodę. I gotujemy. Powinny swawolnie bulgotać. Gdy się zezłocą należy je wyjąć i ostudzić. Najlepiej przełożyć do lodówki, gdzie się ochłodzą. Gdy chcemy je już zjeść, rozgrzewamy olej we fryturze do ok. 180 stopni i wrzucamy chłodne frytki. Błyskawicznie się zarumienia. Skórka będzie chrupiąca a miąższ - rozpływać się w ustach. Wydaje się to czasochłonne, a gra nie warta świeczki. Ale gdy naprawdę lubimy frytki, powinniśmy przygotować je z 5 kg ziemniaków, następnie przejść pierwszą fazę smażenia, po czym wystudzić i zamrozić. Są lepsze od frytek mrożonych ze sklepu (pod warunkiem, że użyjemy dobrych ziemniaków). Możecie mi wierzyć lub nie, ale na zachodzie w większości lokali gastronomicznych typu fast-food, które nie korzystają z garmażerki mrożonej przygotowuje się je właśnie w ten sposób. Chłodzone w lodówce mogą tam przeczekać kilka dni.

Potrzebne przybory:

Frytkownica, najlepiej elektryczna z termostatem, nóż, deska, duże naczynie (garnek, wiaderko).

Jak podawać?

Belgowie używają frytek jako dodatku do wszystkiego. Najczęściej do muli w sezonie letnim, do steków i ryb. Mają bzika na punkcie sosów. Najlepszy jest sos andaluzyjski (sauce andalouse), który z Andaluzją ma niewiele wspólnego jak zbadałem lub sos samurai. Trudno je u nas dostać, ale w marketach z bardziej ekscentryczną żywnościa lub dużych francuskich hipermarketach powinniśmy je dostać. Osobiście polecam sos andalouse.

Uwagi:

Wynalezienie frytek przypisuje się Amerykanom. Tak naprawdę wymyślili je Belgowie już dawno temu. Przedstawiony przeze mnie przepis to frytki tradycyjne (frites traditionelles), zwane również "steak frites", gdyż są idealne do podania z soczystym stekiem przyrządzonym na styl amerykański.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcjedużo
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorJose da Gamba

Frytki (takie prawdziwe): Podobne przepisy

Frytki (takie prawdziwe): wypróbuj również

Frytki z piekarnika

... Czy istnieje jakiś sposób na to, by nadal móc zachwycać się smakiem frytek bez żadnego uszczerbku dla zdrowia? Idealnym rozwiązaniem są tutaj frytki z piekarnika. Czytając poniższy artykuł dowiesz ... Frytki a zdrowie 35634 Nie ma nic bardziej ...

dawno temu

Jak zrobić perfekcyjne frytki?

... Aby zrobić naprawdę idealne frytki – złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, wcale nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go do frytkownicy. Proces robienia frytek to sztuka ... , której na szczęście i ty możesz się nauczyć. Domowe ...

dawno temu

Jak zrobić frytki bez tłuszczu?

... Masz postanowienie noworoczne – zrzucasz 5 kilogramów. Oznacza to, że nie wolno ci sięgać po tłuste potrawy. A co jeśli tak kochasz frytki, że nie wyobrażasz sobie bez nich życia? Uwielbiasz ten smak ... ziemniaków, soli i ketchupu rozpływający ...

dawno temu

Sos do frytek

... Sos do frytek – oto czego potrzebuje dziś każdy singiel. Nie znalazłaś jeszcze drugiej połówki? W takim razie zaproś przyjaciół i zróbcie sobie wieczór ze smakołykami, tak na początek tygodnia, by ... kolejne dni były tylko lepsze. Możesz też ...

dawno temu

Poznaj przepis na doskonałe, zdrowe frytki warzywne!

... Kochasz frytki, ale postanowiłaś zadbać o sylwetkę i zrezygnować z tego przysmaku? Mam dla ciebie doskonałą wiadomość. Możesz je jeść nawet wtedy, gdy jesteś na diecie. Wystarczy, że zamienisz tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu na ...

dawno temu

Oryginalne spodnie w kratę. Jakie wybrać stylizacje na co dzień?

... Jednym z prawdziwych hitów w ostatnim sezonie okazały się spodnie w kratę, które kuszą nie tylko różnorodnością deseniu, ale także kolorystyką. W zależności od fasonu, mogą one stać się głównym ... szafie. Stylizacje ze spodniami w szkocką kratę ...

2 tygodnie temu

Mistrzostwa w jedzeniu poutine- kanadyjskiego przysmaku

... Czy wiecie co to jest Poutine? Do dziś ja też nie słyszałam o tym dość dziwacznym przysmaku rodem z Kanady. Poutine to po prostu zwykłe frytki polane brązowym sosem pieczeniowym i posypane żółtym ... startym serem. O ile jeszcze mogę zrozumieć ...

dawno temu

Prawdziwa przyjaźń

... Życiową prawdą jest teza mówiąca o tym, że znajomych można mieć wielu, jednak prawdziwy przyjaciel jest tylko jeden. Taka osoba to powiernik w kryzysowych sytuacjach i ktoś, na kogo ... jest prawdziwa i przede wszystkim bezinteresowna ...

dawno temu

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA

... Frytki z bakłażana to zdrowa alternatywa dla zwykłych frytek. Polane jogurtem z dodatkiem czosnku smakują wybornie i są mniej kaloryczne. Co więcej, wiele kultur uznaje bakłażan za silny ...

dawno temu

Shoarma 4 razy pyszniejsza

... nie koniec, dodajmy jeszcze świeżutkie frytki. Ummm… czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu daniu? Zrób shoarmę lepszą niż w restauracji. ... nie koniec, dodajmy jeszcze świeżutkie frytki. Ummm… czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu daniu? Zrób shoarmę ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

... Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiego obiadu. Najczęściej je gotujemy i zjadamy w postaci piure, czasami robimy dzieciom przyjemność i smażymy frytki. Tymczasem najzdrowiej jest ziemniaki ...

dawno temu

Dipy - jak przygotować małe pyszności?

... Dip to gęsty sos do potraw, który świetnie podkreśli ich smak. Dipy doskonale pasują chociażby do frytek, mięsa czy nawet chipsów. Warto je przyrządzić, bo dzięki niemu twoje dania zyskają inne, nowoczesne oblicze. Idź z duchem czasu i bądź ...

dawno temu

Powiązane Tematy