Składniki:
4 jajka i jedno zółtko utrzeć z 200g cukru, dodać do tego 200 g roztopionej na parze czekolady (ja lubię po 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej), do tego dodać lekko roztopioną 1 kostkę masła. Na końcu 200 g mąki tortowej i już... Teraz na 10 min. 200 stopni do piekarnika... Smacznego.
Jak przyrządzić?
Napisalam wyżej :) Najlepiej wylać ciasto na dużą płaską blachę od tarty (ok. 32 cm srednicy), bo im bardziej płaskie tym smaczniejsze.
Potrzebne przybory:
dosyc duża blacha, żeby tort byl płaski (ok. 2-2,5 cm)
Jak podawać?
ja uwielbiam jeszcze ciepły, lekko płynny w środku
Uwagi:
Zaraz po upieczeniu ciasto w środku się leje (to nie jest zakalec - takie ma być :). Na drugi dzień konsystencja ciasta staje się bardziej stała. Ciasto jest pyszniutkie, aromatyczne i mniam mniam :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | baaaaaardzo duuuza |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Kalimera |