Składniki:
3,5 szklanki mąki krupczatki,
1,5 szklanki cukru,
kostka margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 żółtka,
jabłka lub gruszki w ilości 4-5 sztuk.
Jak przyrządzić?
Łatwizna. Wszystko oprócz owoców zmiksować w garze dość dużym. Powinno wyjść coś podobnego do kruszonki. Połowę tego wyłożyć na blaszkę, nie rozgniatać, nie rozwałkowywać ani nic nie robić tylko szybko jabłka lub gruszki pokroić i wyłożyć na blachę. Owoce przykryć resztą kruszonko-podobnej substancji w garze. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Potrzebne przybory:
mikser zwykły z widełkami, gar, blaszka.
Uwagi:
Z jabłkami lepsze, ale gruszki też ok, tyle że słodsze. U mnie znika błyskawicznie, więc nie wiem jak smakuje odbrze wystudzone... Może komuś się uda...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | k8 |